Isnin, 30 Disember 2013

Resepi #5: Kek Sayang Mentua

Assalamualaikum dan selamat sejahtera





Kek Sayang Mentua

Bahan Kek:
100 g mentega
120 g coklat masakan - dihiris
2 sudu besar serbuk koko
100 g gula halus
3 biji telur
2 sudu teh esen vanila
125 g tepung serbaguna
100 g gajus - dicincang

Kaedah membuat kek:
1.  Cairkan mentega bersama coklat masakan yang telah dihiris atas api perlahan.
2.  Masukkan serbuk koko, kacau sebati.  Masukkan gula kacau hingga larut dan biarkan suam.
3.  Masukkan teluru 1 persatu sambil diputar hingga sebati.
4.  Masukkan esen vanila, tepung dan gajus sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati.
5.  Ratakan adunan di dalam tin pembakar (18cm) yang dialas kertas timah dan dilenser dengan minyak masak.
6.  Bakar pada suhu 160 darjah celcius selama satu jam atau hingga masak.  Biarkan sejuk
7.  Hias dengan aising di atasnya.  Biarkan sehingga aising mengeras dan potong.


Bahan untuk Aising:
200 g coklat masakan
50 ml susu segar
200 g coklat putih
2 sudu besar lemak sayuran

Kaedah:
1.  Cairkan coklat masakan bersama susu di dalam peruk dengan api perlahan dan kacau perlahan agar adunan tidak bergentel.  Sejukkan, simpan dalam peti sejuk sebentar dan ratakan atas kek.
2.  Cairkan coklat putih bersama lemak sayur di dalam periuk dengan dengan api perlahan.  Titiskan atas coklat masakan dan lorekkan dengan lidi.  Simpan kek dalam peti sejuk.
3.  Potong empat segi siap untuk hidangan.


selamat mencuba

Tiada ulasan:

Catat Ulasan