Sabtu, 28 Disember 2013

Resepi #3: Biskut Buah Pinggang

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Sumber gambar:  google
Biskut Buah Pinggang

Bahan:
1 cawang tepung kotak (MFM)
1 1/2 cawang tepung gandum
1 cawan biskut marrie (hancur)
1 cawan cornflakes (hancurkan)
1 biji kuning telur
1 1/2 cawan marjerin/mentega (Lebih sedap jika digunakan mentega.  Adunan lebih gebu)
1 cawan gula halus
1 sudu teh esen vanila

Kaedah:
1.  Campurkan semua bahan dan uli hingga sebati.
2.  Terap menggunakan acuan berbentuk seperti kacang atau buah pinggang.
3.  Bakar hingga keperangan.


* Nota:
1.  Resepi ini mula dikenali ketika sejarah pasangan kembar siam iaitu Arwah Aida Safa dan Aina Safi pada tahun 1995.
2.  Resepi ini pemberian seorang sahabat baik.  
3.  Pernah rasa tetapi belum pernah buat sendiri walaupun nampak macam mudah sangat.  Mungkin juga kerana resepi ini tersimpan dalam buku yang disimpan paling bawah.
4.  Akan mencubanya pada masa akan datang.

Sekian.  

Tiada ulasan:

Catat Ulasan