Jumaat, 27 Disember 2013

Resepi #2 : Susu Dadih

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




gambar hiasan
Susu Dadih

Bahan:

1 Kotak susu UHT (1 liter)
1 tin susu pekat
1 tin susu cair
*  sampur semua bahan di atas
20 gm agar-agar tali
1 1/2 cawang gula
3 liter air
sedikit Pewarna atau perisa ikut kesukaan.  Contoh serbuk koko

Kaedah:
1.  Didihkan air dan agar-agar, biar sehingga agar-agar cair sepenuhnya.
2.  Masukkan gula dan kacau sebati
3.  Masukkan campuran susu, biar sehingga betul-betul mendidih.
4.  Sejukkan sedikit campuran agihkan ke dalam bekas kecil (seperti gambar di atas).  Sedap dihidangkan sejuk.


*Nota:

  1. Campuran agar-agar dan susu hendaklah dipastikan betul-betul mendidih.
  2. Adunan ini boleh memberikan hasil yang banyak.  Biasanya penuh di dalam peti ais sekurang-kurangnya dua para.

Sekian.  Selamat mencuba.


    Tiada ulasan:

    Catat Ulasan