Khamis, 26 Disember 2013

Resepi #1: Kek Coklat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Gambar hiasan tidak seperti yang digambar dalam resepi sebenar
Kek Coklat

Bahan (Kek):
6 oz tepung gandum (1 1/3 cawan)
1/4 sudu teh baking powder
1 sudu teh bikarbonat soda
10 oz gula castor (1 1/3 cawan)
4 oz butter (110 gm)
2 biji telur
2 oz serbuk koko (3/4 cawang) - bancuh bersama 7 oz air

Kaedah:
1.  Pukul butter dengan gula sehingga kembang.
2.  Masukkan telur satu persatu sambil dikacau (kaup balik).
3.  Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang dengan air koko sambil kacau (kaup balik).
4.  Bakar sehingga masak.

Bahan (krim coklat):
1/2 cawang serbuk koko
1 cawan gula icing
1 cawan susu cair
1/4 cawan butter (sejukkan pada suhu bilik)

Kaedah:
1.  Campurkan serbuk koko, gula icing dan susu cair, kacau hingga sebati dan masak di atas api perlahan hingga pekat.  Sejukkan.
2.  Masukkan butter yang telah lembut (pada suhu bilik).
3.  Hias di atas dan keliling kek yang telah masak.


*Keterangan:
Resepi di atas pernah dicuba beberapa tahun yang lalu ketika kek coklat moist belum lagi terkenal.

Sekian.  Selamat mencuba.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan